МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЩАСТИЕТО

Финландия е най-щастливата страна в света

Изабела Таскова, Глобал Метрикс

ООН обявява 20 март за световен ден на щастието през 2012 година. По този начин организацията признава важността на щастието и благосъстоянието като универсални цели и стремежи на хората по света, както и значението на съблюдаването им при съставянето на целите на обществената политика. [1]

Според Световния доклад на щастието за 2018 година Финландия е най-щастливата държава в света. Северните страни са сред лидерите по отношение на нивата на щастие и останалите в челната петорка са Норвегия, Дания, Исландия и Швейцария. Топ 10 се допълва от Нидерландия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Най-високите 10 позиции в последните две години са заемани от едни и същи държави, но с размествания. Най-щастливата страна за всяка от последните четири години е различна – Дания, Швейцария, Норвегия и през тази година –  Финландия. На последно място в доклада от 2018 остават Йемен (152), Танзания, Южен Судан, Централноафриканска република и Бурунди (156).

Фокусът на доклада тази година е върху миграцията. Сред важните изводи е фактът, че подреждането на държавите според щастието на имигрантите в тях почти съвпада с ранкинга, който се отчита при допитване до цялото население. Имигрантите, както и останалата част от населението на Финландия, са най-щастливи, както отбелязва доклада.

България се нарежда на 100-тното място сред 156 държави. Страните на позициите непосредствено преди и след България в класацията се отличават с далеч по-неблагоприятни политически или икономически условия. Сомалия и Камерун заемат 98-мо и 99-то място, а по-малко щастливи от българите в класацията са хората от Непал и Венецуела (101-во и 102-ро място).

Всички от географските ни съседи се представят по-добре по отношение на нивата на щастие спрямо България. Сред тях Румъния е най-щастливата страна (52 място), последвана от Турция (74), Сърбия (78), Гърция (79) и Македония (89).

Радостно е, че въпреки относително ниските нива на щастие, страната ни отбелязва устойчиво подобрение в класирането си според последните издания на Световния доклад на щастието. От 2015 година насам България се изкачва в ранглистата и от 134-то място през 2015 година достига до позиция 100 през 2018. Освен това, страната ни е в топ 3 на държавите, които претърпяват най-голяма положителна промяна от 2008-2010 до 2015-2017 година.

Ключовите индикатори, които са използвани, за да обяснят разликите в нивата на щастие в Световния доклад са доходите (измервани чрез БВП на глава от населението), очаквана продължителност на живота в добро здраве, социална подкрепа (или наличието на някого, на когото може да разчиташ при затруднения), свобода на вземане на решения, щедрост (измервана чрез скорошни дарения) и доверие (наличие на корупция в правителството). Имайки предвид тези показатели, не е изненадваща позицията на България, но също така е обяснима и значителната положителна промяна, която страната бележи спрямо предходни периоди.

[1] UN. (2018). International Day of Happiness 20 March. Retrieved from http://www.un.org/en/events/happinessday/background.shtml